Algemeen

Hoe kies je de juiste verpakking voor je product

Als je een eigen business hebt, dan weet je hoe belangrijk het is om je producten goed te verpakken. Het is niet alleen een bescherming tijdens het transport, maar het zegt ook iets over jouw merk. Een eerste indruk kun je maar één keer maken, toch? Dus, als dozen bestellen op jouw to-do lijstje staat, laten we dan eens kijken waar je op moet letten.

Allereerst is het materiaal waarvan de doos gemaakt is van groot belang. Kartonnen dozen zijn de meest voorkomende keuze omdat ze stevig zijn en makkelijk te recyclen. Maar binnen kartonnen dozen heb je ook weer verschillende soorten. Ga je voor enkelgolf of dubbelgolf? Dat hangt af van wat je gaat verzenden. Een enkelgolf doos is prima voor lichte items, maar voor zwaardere spullen kun je beter een dubbelgolf doos overwegen.

En dan de maat en vorm van de doos. Je wilt geen doos die veel te groot is, want dat kost je onnodig veel vulmateriaal en extra verzendkosten. Maar te klein is ook niet goed, want dan zit je product niet veilig. Gelukkig kan je bij sommige leveranciers zoals Vermeij B.V. Verpakkingsmateriaal postdozen kopen die precies de juiste maat hebben voor jouw producten.

Duurzaam verpakken is de toekomst

Duurzaam ondernemen is helemaal in, en dus ook duurzaam verpakken. Klanten waarderen het als ze zien dat een bedrijf milieubewust bezig is. Het gebruik van gerecyclede materialen of biologisch afbreekbaar vulmateriaal kan echt een verschil maken in hoe jouw merk wordt gezien.

Er zijn tegenwoordig tal van milieuvriendelijke materialen beschikbaar voor verzendverpakkingen. Denk bijvoorbeeld aan karton dat gemaakt is van gras of verpakkingstape die zonder problemen bij het oud papier kan. Dit zijn kleine aanpassingen die een grote impact hebben op het milieu én jouw imago.

Verpakkingstechnieken die je producten veilig houden

Het laatste wat je wilt, is dat een klant zijn langverwachte pakketje beschadigd ontvangt. Goede verpakkingstechnieken zijn daarom cruciaal. Zorg ervoor dat er genoeg vulmateriaal rondom het product zit om schokken tijdens transport op te vangen.

Er zijn allerlei soorten vulmaterialen die je kunt gebruiken: bubbeltjesplastic, schuimvlokken, luchtkussentjes… Elk materiaal heeft zijn eigen functie en voordelen. Bubbeltjesplastic is bijvoorbeeld geweldig voor breekbare items terwijl schuimvlokken meer geschikt zijn voor zwaardere objecten.

Creatief met je verzendverpakking: branding die opvalt

Verpakkingen zijn niet alleen functioneel; het is ook een kans om je merk te laten stralen. Heb je wel eens gedacht aan een custom design voor je dozen? Of misschien een leuk bedankkaartje aan de binnenkant van de doos? Kleine details kunnen een grote impact hebben op hoe klanten jouw merk ervaren.

Als iemand een pakketje krijgt in een standaard bruine doos, zal dat niet veel indruk maken. Maar stel je voor dat jouw doos eruit springt met felle kleuren of een uniek design – dat is pas reclame maken!

Kosten besparen op verzendverpakkingen

Dozen bestellen hoeft geen fortuin te kosten. Als je slim inkoopt, kun je flink besparen op verzendverpakkingen. Veel leveranciers bieden korting als je in bulk koopt – dus als je de ruimte hebt om voorraad te houden, kan dit zeker uit.

Ook kun je kijken naar lichtgewicht materiaalopties om zo op verzendkosten te besparen. Lichtgewicht dozen kunnen nog steeds stevig genoeg zijn voor veel producten en elke gram telt als het gaat om verzendtarieven.

Veelgemaakte fouten bij het kiezen van verzendverpakkingen

Eén van de meest gemaakte fouten is het kiezen van de verkeerde maat doos. Te groot betekent verspilling van materiaal en hogere kosten; te klein riskeert schade aan jouw producten. Nog een fout is om niet na te denken over het unbox-proces van de klant – maak het openen gemakkelijk en aangenaam.

Tot slot, onderschat nooit het belang van goede tape en sluitmethodes. Een doos die tijdens transport openbarst door slechte tape of sluiting kan rampzalig zijn voor de inhoud én jouw reputatie.